Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir? Nereye Başvurulur?

Bugün ki makalemizde trafik cezasına nasıl itiraz edilir, nereye başvurulur gibi sorulara elimizden geldiğince yanıt vereceğiz. Türkiye genelinde özellikle son dönemlerde kanıta dayanan ya da dayanmayan birçok farklı şekilde trafik cezası yazılıyor. İnsanların birçoğu da bu cezalara itiraz edebileceklerini bilmemekteler. Bu yazımızda da sizlere trafik cezalarına nasıl itiraz edileceği yönünde elimizde geldiğince bilgiler sunacak ve fikir edinmenizi sağlayacağız.

Birçok kişi bilmiyor ancak trafik cezasına sulh mahkemelerince itiraz etme gibi bir hakkınız söz konusu oluyor. Mahkeme, bu itirazınıza karşılık trafik polislerinden cezanın gerçek olduğuna dair bir belge talep ediyor. Bu belge, polisler nezdinde sunulamaz ise trafik cezanız yasal olarak düşüyor. Peki trafik cezasına yönelik olarak prosedürler ne şekilde uygulanır? Nelere dikkat edilmesi gerekir?

Trafik Cezasına İtiraz Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bu makalemizde çok merak edilen bir konuya değinmek istiyoruz. Trafik cezasına itiraz başvurusu nasıl yapılır, gerekli belgeler nelerdir? Öncelikle bilmemiz gereken birkaç önemli detay var. Trafik cezası itirazında devlet sizden herhangi bir ücret talep etmez. Ancak başvurunuz asılsız ise ve trafik kanadında kanıtlanabilir ise dosya masrafları gibi detaylar da sizin trafik cezanızın üzerine eklenir.

Trafik cezası için itiraz başvuru yapabilmek için il ya da ilçenizde ki adliyelere başvuru yapmanız bu anlamda yeterli olacaktır. Başvuru dilekçesi ile birlikte yanınızda bulundurulması gereken bazı belgeler söz konusudur. Trafik cezasına itiraz etmek için gerekli belgeler aşağıdaki gibi listelenebilir;

  1. İdari trafik para cezası karar tutanağı fotokopisi (İnce, uzun kağıt)
  2. İdari trafik para cezası tebligat belgesi fotokopisi (Zarfa benzer, tebliğ tarihini içeren belge)
  3. Aracınızın ruhsat fotokopisi,
  4. Araç sahibinin kimlik ve ehliyet fotokopisi,
  5. Trafik cezası itiraz dilekçesi,

olmak üzere belgeleri toplamanız gerekir. Trafik cezası için nereye başvurulur? Bu belgeleri hazırlamanızın ardından kısa bir süre dilimi içerisinde bölge idari sulh ceza mahkemelerine başvuru yaparsınız. Bu belgeler, başvuru esnasında katipler tarafından değerlendirilir. Herhangi bir eksik olmaması durumunda belgeleriniz kısa zaman içerisinde işlenir, itiraz süreciniz resmi olarak başlatılır.

Trafik Cezası İtirazı Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Trafik cezası için itiraz sürecini başlatmanız itibari ile yasal süreç resmi olarak işler. İtiraz süresince de trafik cezanıza herhangi bir şekilde faiz uygulaması yapılmaz. Ancak asılsız ihbar durumunda mahkeme ve dosya masrafları trafik cezanızın üzerine eklenerek faiz de hesaplanır ve tamamı sizden tahsil edilir.

Trafik cezası itiraz duruşmaları ortalama 15 – 30 gün içerisinde resmiyete kavuşturulur. Ancak bu süreç kimi zaman daha da uzayabilir. Dolayısı ile yine de sizler kendinizden emin olmadığınız durumlarda trafik cezası itirazı yapmamaya özen gösterin. Ödenekleriniz bu süreçte ciddi anlamda katlar ve beraberinde sıkıntılara da neden olabilir. Trafik cezası itiraz dilekçesi örneği de yine internet üzerinde en çok araştırılan konulardan birisidir. Bu noktada sizlere hemen bir dilekçe örneği de sunmak istiyoruz.

Trafik Cezasına İtiraz Dilekçesi

Trafik Cezasına İtiraz Dilekçesi Örneği

Trafik Cezasına İtiraz Dilekçesi Örneği 2020


Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek ister misiniz?