Rodaj Nedir? Nasıl Yapılır?

Bu makalemizde sizlerle birlikte sıfır otomobillerde dikkat edilmesi gereken rodaj nedir, nasıl yapılır sorusuna yanıt vermek istiyoruz. Türkiye genelinde özellikle yanlış bilinen konulardan birisi olduğundan dolayı otomobil içerikli bir siteyiz, bilgilendirmek istedik. Her geçen gün büyüyen ve gelişen otomobil sektöründe sıfır otomobillere karşı ilgi artıyor. Hal böyle olunca da rodaj konusu bilhassa önem arz eden seçenekler arasında. Rodaj nedir? Rodaj nasıl yapılır? Rodaj yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bu ve bunun gibi sorulara yanıt vermek istiyoruz.

Rodaj Nedir?

Rodaj, sıfır alınmış bir otomobilde motor ekipmanlarının birbirine uyum süreci olarak yorumlanabilir ve kelime olarak alışma anlamı taşır.

Sıfır otomobillerde tahmin edebileceğiniz üzere motor ekipmanları da sıfır gelir. Bu ekipmanlar, çalıştıkça zaman içerisinde aşınarak çok daha sağlıklı hale gelir ve motora rodaj süreci yapılmış olur. Ancak rodaj sürecinde yapılması gerekenler hususunu da dikkate almak gerekir. Birçok kişinin bu anlamda bilgi kirliliği söz konusudur ve bunun önüne geçmek gerekiyor.

Rodaj

Rodaj Nasıl Yapılır?

Rodaj nasıl yapılır sorusuna en net şekilde yanıt vermek istiyoruz. Bu anlamda bilgi sahibi olmayanlar için de teorik anlamda bilgilendirme yapmak ve süreç ile alakalı bilgi edinmenizi sağlamak istiyoruz.

  • Eski ve yeni nesil motor ayırmaksızın öncelikle tüm araçlara rodaj yapmak zorundasınız. Yeni motorlarda rodaja gerek yok diyenlere ALDIRMAYIN!
  • Motor rodajında öncelikli olarak kesinlikle çok yüksek devirlere çıkmıyoruz. En azından 3000 KM değerine kadar buna dikkat etmeliyiz.
  • Rodajın esas anlamı motorda hızın sabit tutulmasıdır. Yani sabit devirde uzun süre gitmek, pistonların daha hızlı çalışmasını ve aşınmasını sağlar. Bu da motora uyumluluk sürecini kısaltır.
  • Sabit devirde uzun süre kullanırken gazı azaltıp arttırmak da ayrıca avantaj sağlar. Bu, motor ekipmanlarının her türlü hıza uyum sağlaması anlamına gelir.
  • İlk 2000 KM kapsamında aracınızı asla aniden hızlandırmayın. Kademeli olarak hız arttırın ve orta kademe devirde hızı sabit tutun. Belirli aralıklar ile gaz azaltıp çoğaltın.
  • Araçlarda rodaj sürecinde motor yağında motor pigmentleri olacaktır. Bu neden dolayısı ile 10.000 KM değerine kadar erken yağ değişimi yapmak da ciddi anlamda ideal seçenekleri sunar.

Rodaj Nedir?

Yeni Motorlara Rodaj Yapılır Mı?

Kulaktan doğma çok fazla bilgi kirliliği olduğundan dolayı özellikle bu konu üzerine sizleri bilgilendirmek istedir. Yeni ya da eski motor farketmez. Rodaj, aracın motor ekipmanlarının motora uyum sağlama sürecidir ve her araca yapılır. Yeni motorlarda bilhassa daha fazla özen gösterilerek yapılmalıdır.

Yeni nesil beyinli motorlarda özellikle rodaj süreci motorun ısınma sürecini kısaltıyor. Piston pigmentlerinin en hızlı şekilde uyum sağlaması için 3000 KM’ye kadar aktif şekilde rodaj yapılması gerekir. İdeal rodaj süreci ise 10.000 KM’ye kadar devam eder ve dolayısı ile sizlerde buna dikkat etmelisiniz.

Çelik pigmentleri zaman içerisinde motor yağına aktarılır. Motor yağının sağlıklı bir şekilde görevini yerine getirmesi için sıfır otomobilde erken yağ değişimi sağlıklı olacaktır. Kaliteli motor yağı kullanarak 10.000 KM’ye kadar 2 kere yağ değişimi yapabilirsiniz. Böylelikle motor bu süreci çok daha etkin bir şekilde geçer. Rodaj yapmak, tamamen sağlıklı ve açık performanslı bir motor için olmazsa olmazlardandır.


Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek ister misiniz?