İkinci El Araba Fiyatları Neden Yükseldi?

Bugün ki makalemizde ikinci el araba fiyatları neden yükseldi sorusuna yanıt vermek istiyoruz. Türkiye genelinde özellikle son birkaç senelik dilim içerisinde ikinci el arabalarda ki fahiş fiyat aralıkları herkesin malumu. İkinci el otomobillerde ki bu fiyat yükselişinin nedenlerini herkes merak ediyor.

Bizde otomobil piyasasında ki uzmanlar ve biraz da piyasa takibine yönelik olarak sizlere bilgiler sunacağız. Her geçen gün yükselen bu ikinci el otomobil piyasaları için neler yapılabilir? Hemen birkaç bilgiyi sizlere bu anlamda iletmek istiyoruz.

İkinci El Fahiş Fiyatların Nedeni Nedir?

Öncelikli olarak günümüzde otomobil alım ve satımı süreci ile alakalı olarak detayları artık internet ortamı belirliyor. Artık araba satacağımız zaman internet üzerinde ki popüler uygulama ve internet sitelerine ilanlarımızı yüklüyoruz. Nedir bu sistemler?

  • Sahibinden.com
  • Arabam.com
  • Araba.com
  • Facebook Marketplace
  • Letgo

bunlardan sadece birkaçı demek yanlış olmaz sanırım. Bu sistemlere de insanların ilan eklerken kullandığı fiyatlar da aslında piyasayı belirler oldu. Eskiden otomobili aldığınız fiyat üzerinden satış yapardınız. Ancak şimdilerde 40,000 TL’ye aldığı otomobile 55,000 TL yazan insan çok fazla. E tabi ki aynı marka ve model otomobili satan kişi de ben de bu fiyata koyarım, isteyen alır zihniyeti taşıyor. Öncelikle fiyatların yükselmesinde ki ilk öncelikli sebep, yüksek kar amacı güderek internete otomobillerini atan araç sahipleri diyebiliriz.

Bunun dışında devletin, devlet bankaları aracılığı ile uygun faizli sıfır otomobil ve ikinci el otomobil kredisi kampanyaları. Büyük markalar, sıfır otomobillerinin fiyatlarını çok fahiş şekilde yükselttiler. Hatta devlet bankaları, bu fahiş fiyat yükselten Renault, Fiat, Toyota, Honda gibi markaları bu paketten çıkardı. Dolayısı ile piyaslarda ki otomobillere yönelik bu sıkıntılı süreç işi daha da büyüttü.

Otomobil Fiyatları Nasıl Kontrol Altına Alınabilir?

Öncelikli olarak günümüzde bunu yapabilmenin tek bir yolu var gibi görünüyor. Devletin sıfır otomobil modellerinde 2019 yılında yaptığı ÖTV indirimi ve hurda teşviki ciddi anlamda piyasaları hareketlendirdi demek yanlış olmaz sanırım. 

2020 ve 2021 yılını kapsayacak şekilde böyle bir planlama, ciddi anlamda fiyatların düşmesine neden olacaktır. Neden? Sıfır otomobillerin fiyatları düşünce insanlar ikinci el almak yerine sıfır modele daha fazla eğilim gösterecektir. Vergi anlamında da devletin kasasına çok daha yüksek miktarda gelir girecektir.


Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek ister misiniz?