Yarış Pilotu Nasıl Olunur? Şartları Nelerdir?

Bu makalemizde sizlere merak edilen yarış pilotu nasıl olunur, şartları nelerdir gibi sorulara elimizden geldiğince net yanıtlar vermek istiyoruz. Türkiye’de yarış sporlarına karşı ilgi her geçen gün çok daha ciddi biçimde artıyor. Hal böyle olunca seçici olmak ve tüm detaylara yakından bakmak önemli. Yarış pilotu olmak sandığınız kadar kolay değil. Bunun için ciddi anlamda aranan şartlar söz konusu ve bu şartlar akabinde çok ciddi eğitimlerden geçmeniz gerekiyor. Sizlere hemen bu anlamda yüzeysel bilgileri mümkün mertebe net şekilde sunma yoluna gidelim istiyoruz.

Yarış Pilotu Nedir?

Yarış pilotu, otomobil sürücülüğünü spor olarak yapan ve yerel ya da uluslararası organizasyonlarda yarış otomobili kullanan kişiye verilen mesleki tabirdir.

Türkiye genelinde dünyaya mal olmuş ciddi anlamda ünlü ralli pilotları yok. Bu anlamda sadece tek bir isim dünya standartlarında yarışa çıkarak adından söz ettirdi. Volkan Işık, Türkiye’nin ralli pilotu olarak dünyaya açılan isimlerinden birisi oldu ve birçok farklı ulusal yarışta boy gösterme başarısını gösterdi. Tabi ki bu noktada ralli pilotu olmak sandığınız kadar kolay olan bir unsur değil. Şimdi bu anlamda sizlere bazı detayları elimizden geldiğince net olarak verme yoluna gideceğiz. Merak ettiklerinizi yorum alanlarından bizlere sorabilir ve fikir edinme yoluna gidebilirsiniz.

Yarış Pilotu Olmak

Yarış Pilotu Nasıl Olunur? Şartları Nelerdir?

Yarış pilotu olmak istiyorsanız bunun için öncelikli olarak son derece diri reflekslere sahip olmanız gerekir çünkü tehlikeli bir meslek. Bununla birlikte ileri seviye sürüş eğitimleri almış olmanız da yanında olması gereken seçeneklerden birisi. Tabi ki bunun öncesinde çok ciddi anlamda seçicilik gerekiyor. Genç yaşlardan itibaren sürücülük konusunda kendinizi eğitmeniz de yine önem arz eder. Yarış pilotu olma şartları 2020 yılında aşağıdaki gibidir;

  • İleri seviye sürüş eğitimi almak ve başarılı olmak,
  • Ralli sürücülüğü için uygun kiloda olmak,
  • Boyun kasları, fizik ve aerodinamik açıdan yapılan testlerden başarılı olarak geçmek,
  • TOSFED’den alınmış olan yarışçılış için UYGUN sertifikası,

bunun için gerekli olan resmi şartlar olarak dikkatleri çekiyor. Ancak yarış pilotu olmak için kendinize bir sponsor bularak bu işe en alt kademeden başlamanız gerekiyor. Ralli sürücüsü olmak istediğinizi varsayalım. Bunun için kademe kademe yükselerek deneyim edinmek ve adınızı duyurmak çok önemlidir. Yarış pilotu olma aşamaları genel olarak aşağıdaki sıralamada görebileceğiniz üzere kendisini gösterir;

  • Bölgesel (yerel) otomobil yarışlarına katılmak, deneyim ve başarı elde etmek.
  • Ülkesel otomobil yarışlarına katılmak, deneyim ve başarı elde etmek.
  • Uluslararası organizasyonlarda yarışa katılmak, deneyim ve başarı elde etmek.

En alt kademeden başlayarak adınızı duyurmak sureti ile yükselirsiniz. Başarı elde ettikçe üst klasmanlarda ki marka temsilcileri ver sponsor firmalar sizi izler. Zaman içerisinde sürücülük yeteneklerinize göre daha üst klasmanlarda şoför olarak başlarsınız. Tabi ki Volkan Işık gibi ülkemizi dünya genelinde bu anlamda temsil eden bir marka haline de gelebilirsiniz.

Yarış Pilotu Olma Aşamaları


Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek ister misiniz?