Rektefe (Rektifiye) Nedir? Neden Yaptırılır? Nasıl Yapılır?

Bu yazımızda sizlere rektefe (rektifiye) nedir, neden yaptırılır ve nasıl yapılır gibi soruların geneline yanıt vermek istiyoruz. Otomobillerin en önemli parçaları bildiğimiz gibi motor içerisinde bulunan parçalar. Motor olmasa bir otomobilin varlığından söz edemeyiz. Tabi ki artık elektrikli otomobiller geliyor. Ancak yine de bu noktada bir motorun varlığı olmazsa olmazlardan birisi durumunda. Rektefe ya da diğer adı ile rektifiye hakkında merak edilenleri elimizden geldiğince sizlere sunmak istiyoruz.

Rektefe (Rektifiye) Nedir?

Rektefe (rektifiye), halk arasında bilinen adı ile baştan sona motor yenileme işlemi için verilen genel isim olarak tanınır.

Motor içerisinde süreci yürüten çok çok önemli parçalar vardır. Bu parçalar, aracın kullanımına ya da yaşına bağlı olarak zaman içerisinde kullanılamaz hale gelebilir. Dolayısı ile motor işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getiremez. Rektefe ya da rektifiye işlemi, motor içerisinde ki tüm parçaların temizlenmesi ve onarılması ya da sıfırlanması ile yenileme işlemine denir. Özellikle yaşlanan otomobillerde rektifiye olmazsa olmazlardan birisidir.

Motor Yenileme

Rektefe (Rektifiye) Neden Yaptırılır?

Rektefe (rektifiye) işlemini gerektiren birçok farklı durum zaman içerisinde ortaya çıkabilir. Tabi ki bu senaryoyu ön plana çıkan birkaç seçenek üzerinde maddeler halinde duracağız. Rektifiye, kötü bir işlem değildir. Motorun tekrar sağlığına kavuşması açısından da önemli ancak bir o kadar da maliyetli bir işlem olarak dikkat çeker. Motor yenileme işlemini ortaya çıkaran bazı durumlar aşağıdaki gibidir;

  • Silindir üst kapağın ya da motor bloğunda meydana gelen sorunlar,
  • Piston ve piston yataklarının aşınması,
  • Krank yüzeyinde bulunan burçların işlevini yitirmesi,
  • Subap ve subap kollarının işlevini yitirmesi,
  • Yağ ve su döngüsünde meydana gelen sorunlar,
  • Devir daim hortumlarında meydana gelen hasarlar,
  • Hortum kelepçelerinin eskimesi ve kaçaklara neden olması,

rektefe işlemini beraberinde getirecek unsurlardır. Aracın yaşına bağlı olarak içten yanmalı motorlarda gördüğümüz bir durumdur. Tabi ki genç ancak hor kullanılan otomobillerde de erken yaşta rektifiye uygulaması yapılabilir.

Rektifiye Nasıl Yapılır?

Rektefe (Rektifiye) Nasıl Yapılır?

Bu işlemler, tamamen motor üzerinde yapılan işlemlerdir. Dolayısı ile motorun genelinde sağlıklı bir şekilde çalışmak, inceleme yapabilmek için motorun indirilmesi gerekir. Motor indirmek de sanıldığı kadar kolay bir işlem değildir. Bir otomobilde ki en ağır parça bütünü motordur.

Ustalar, motor kulaklarını boşandırmak kaydı ile bir kaldıraç desteğini de alarak motoru kaput altından çıkarırlar ve motor inmiş olur. Sonrasında subaplar, pistonlar, hortumlar, motor bloğu, silindir kapağı gibi aklınıza gelecek bütün parçalar sökülür. Motor içerisinde ki koruma keçeleri dahi enine boyuna kontrol edilir. Krank ya da kayışlar, radyatör işlevselliği gibi aklınıza gelebilecek tüm noktalar için kapsamlı bir inceleme yapılır.

Parçaların durumuna bağlı olarak kurtarılabilecek ve sağlıklı olabileceği düşünülen parçalar onarılır. Bunun için çeşitli torna ya da talaşlama teknikleri kullanılır. Kurtarılması ya da sağlıklı çalışması mümkün olmayan parçalar için ise sıfır yedek parça alınarak motor içerisine monte edilir. Motorun sökülen bütün parçaları, parçaların tamamının değiştirilmesi ya da onarımının ardından toplanır.

Motor, yine kaldıraç yardımı ile tekrardan yerine konur ve sıfır motor kulakları ile sabitlenir. Ve ardından yapılacak olan testler ile birlikte motor sağlığı kontrol edilir.

Rektefe (Rektifiye) İşlemi Ne Kadar Tutar?

En çok merak edilen sorulardan birisi de rektifiye işleminin ne kadar para tutacağı yönünde ki sorulardır. Bu değişiklik gösterir öncelikle bunu söyleyelim. Servislerde yapılan rektifiyede parçalar tamamen sıfırlanır ve orijinal yedek parça ücreti ödemek durumunda olursunuz.

Sanayilerde bulunan ancak işinde deneyimli rektifiye (motor yenileme) ustaları ile çalışmanızı öneririz. Bunlar kurtarılabilecek tüm parçaları kurtarır, gerekmedikçe sıfır parçaya eğilmezler. Böylelikle maliyet düşer. Aynı zamanda dizel motor maliyetleri ile benzinli motor maliyetleri de farklıdır. Dizel motor, maliyet anlamında her zaman daha pahalı olacaktır.


Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek ister misiniz?