Oto Ekspertiz Raporu Nedir? Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bu yazımızda merak edenler için oto ekspertiz raporu nedir, alırken nelere dikkat edilmelidir gibi sorulara yanıt verme amacındayız. Türkiye genelinde özellikle ikinci el oto alım satım sektörü ciddi anlamda hareketlendi. Gelişen teknolojiler, yeni iş alanları meydana getirdi ki oto ekspertiz konusu da bunlardan birisi. İnsanlar artık araba alırken mutlak surette bu merkezleri ziyaret ederek araçları kontrol ettiriyor. Şimdi sizlere elimizden geldiğince oto ekspertiz raporu konusu hakkında bilgiler sunarak fikir edinmenizi sağlamak istiyoruz.

Oto Ekspertiz Raporu Nedir?

Oto ekspertiz raporu, bünyesinde alanında iyi uzmanları barındıran şirketlerin yaptığı genel ikinci el araba kontrol raporu olarak bilinir.

Günümüzde özellikle ikinci el otomobil pazarının hareketlenmesi ile birlikte insanlar, güvenilir araba almak ve satarken sorun yaşamamak ister. Hal böyle olunca da ister istemez aracı kontrol ettirme gereği duyar. Bunu artık günümüzde ekspertiz şirketleri hallediyor. Ve rakamsal anlamda ciddi şekilde çoğaldıkları için insanlar zaman içerisinde güven sorunu da yaşamaya başladılar. Oto ekspertiz ile alakalı olarak bilinmesi gereken önemli aşamalar var ve sizleri bilgilendirmek istiyoruz.

Oto Ekspertiz Nasıl Yapılır?

Günümüzde oto ekspertiz, tamamen ticari bir girişim seçeneği olarak dikkatleri üzerine çekmeyi başardı demek yanlış olmaz sanırım. Oto ekspertiz raporu, ikinci el otomobiller için her anlamda önemlidir ve aşama aşama kontrol sağlanır. Ancak günümüzde farklı kontrol paketleri ve farklı ücret seçenekleri söz konusudur. Bu nedenle bir oto ekspertizde kontrol aşamaları aşağıdaki gibi değerlendirilebilir;

  • Öncelikle aracın boya kontrolü yapılır. Araç boya ölçer cihaz ile mikron değerleri ölçülür ve aracın boyalı, değişen parçaları belirlenir.
  • Akabinde aracın motor kontrolü ve alt takım kontrolü yapılır. Bunun için araç ayrıca askıya alınır ve tüm kontroller yapılır. Yağ kaçaklarına varana kadar, deformeler de dahil tüm seçenekler değerlendirilir.
  • Yanal kayma testi ile birlikte aracın yol tutuşu ve dengesi tamamen kontrol edilir. Rot balans kontrolü de sağlanır.
  • OBD cihazına bağlama işlemi önemlidir. Günümüzde tüm araçlar beyinlidir ve sistemleri otomatiktir. OBD cihazları, aracınızda ki hasarları ve yazılım sorunlarını tespit eder.
  • En önemli testlerden birisi de DYNO TEST olarak bilinir. Bu test, aracınızın motor performans testi anlamına gelir. Aracınız iki kanattan halatlar ile güvenlik amaçlı sabitlenir. Ardından önüne soğutma amaçlı bir fan konur. Akabinde aracınızın performansı son viteste en yüksek devire kadar zorlanır ve beygir gücü ölçümü yapılır.

Oto ekspertiz raporu her anlamda kapsamlı ve dikkat ile takip edilmesi gereken bir rapordur. İkinci el oto alımında ekspertizlerde sahtekarlıklar dönebilir. Bu neden dolayısı ile kurumsal firmalar ile çalışma yoluna gidin.

Oto Ekspertiz Raporu Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Oto ekspertiz raporu alırken dikkat edilmesi gerekenler ile alakalı olarak birkaç farklı seçeneği sizlere sunma yoluna gidiyoruz. Detaylar aşağıdaki gibidir;

  • Oto ekspertize garanti veren kurumsal firmaları tercih edin.
  • ISO garanti belgesi ile hizmet sunan firmalar öncelikli olmalıdır.
  • Ekspertiz şirketlerinde aracınızı ekspertiz esnasında ne kadar ciddi kontrol ediliyor, izleyin.
  • Kontrol sonrasında aracın durumu sizlere anlatılıyor mu, dikkat edin.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek ister misiniz?